Sen debuterande MS i samband med fler senare första förlossningar
Antalet norrmän som debuterat med MS efter att de fyllt 50 har mer än fyrdubblats sedan 1970, visar nya studier. Samma trend har visats i Danmark.
En omfattande norsk registerstudie utökar antalet europeiska studier som har dokumenterat en ökning av incidensen av sent debuterande multipel skleros de senaste åren. Studien, som genomfördes bland 3 364 personer i Västnorge, som diagnostiserades med recidiverande MS under perioden 1920 till 2022, visar både en signifikant stigande medelålder och en högre förekomst av sen sjukdomsdebut.
Studien visar också en tendens till att två debutåldrar är dominanta, respektive ett tidigt debut som inträffar runt 30 års ålder eller ett sent debut vid 40-45 års ålder. Enligt studien drivs den generellt stigande medelåldern av det ökande antalet sent debuterande patienter, eftersom man inte sett någon minskning av antalet tidigt debuterande patienter. Forskarna ser flera möjliga förklaringar till utvecklingen.
Vanliga förslag är förändringar i faktorer som EBV-infektion, D-vitaminnivåer, rökvanor eller hormonella förändringar, men forskarna hävdar också att parallellt med den stigande debutåldern har man sett en ökande ålder av förstföderskor i Norge.
– Detta är särskilt intressant, eftersom både våra och andra studier de senaste åren har visat på en oproportionerligt stor andel kvinnor med sent debuterande MS, och därför kan könsspecifika faktorer vara intressanta, skriver de i en artikel om studier publicerade i Journal of Neurology.
Större fokus på sen debut
Under den hundraårsperiod som forskarna har studerat har det också skett stora förändringar i uppfattningen, utredningen och behandlingen av MS, vilket forskarna också ser som en av förklaringarna till deras fynd. Detta förklarar till exempel troligen att tiden från första MS-symptom till diagnos har minskat drastiskt under perioden. Nämligen från i genomsnitt 11,7 år (+- 10,6 år) åren före 1970 till runt ett år (+- 1,7 år) under perioden 2010-2022.
– Å ena sidan har nya diagnoskriterier möjliggjort tidigare och mer exakta diagnoser, och å andra sidan har det blivit ett större fokus på sen-debuterande MS, skriver de.
En studie från danska multipel skleroscenter, Rigshospitalet, som publicerades i tidskriften Neurology 2018, är bland dem som visat samma trend. Forskarna analyserade data från 1950 till 2009 och fann att incidensen av MS hade fördubblats bland kvinnor, och särskilt på grund av en ökning av sent debuterande MS. De danska forskarna hittade då samma förklaring som de norska i den nya studien.