127 läkemedel testas som behandling för Alzheimers
Just nu pågår 164 forskningsprojekt för att utveckla nya medicinska behandlingar mot Alzheimers sjukdom, och totalt testas 127 läkemedel, enligt den årliga lägesrapporten om utvecklingen av läkemedel mot sjukdomen.
Tidskriften Alzheimers & Dementia har nyligen publicerat sin årliga sammanfattande rapport över nya läkemedel som testas mot Alzheimers sjukdom. Rapporten visar att det fortfarande sker en hel del utveckling inom området.
Globalt har totalt 164 forskningsprojekt registrerats, vilket inkluderar testning av 127 olika läkemedel mot Alzheimers sjukdom eller de neuropsykiatriska symtom som kan åtfölja sjukdomen. Av dessa 164 projekt finns 48 i fas III, 90 i fas II och 26 i fas I. Majoriteten av de experimentella läkemedlen (76 procent) i de kliniska prövningarna är av sjukdomsmodifierande typ, medan en minoritet av projekten syftar till att stärka den kognitiva funktionsnivån eller att behandla neuropsykiatriska symtom.
Att rekrytera deltagare till försöken är en av de stora utmaningarna, eftersom projekten för närvarande involverar mer än 50 000 personer. I genomsnitt tar det drygt två år att rekrytera tillräckligt många deltagare till ett fas I-försök, två och ett halvt år för ett fas II-försök och mer än tre år för ett fas III-försök.
Fler experimentella läkemedel har godkänts
Jämfört med situationen i början av 2023 är det för närvarande något färre forskningsprojekt på gång (164 år 2024 mot 187 år 2023), färre experimentella läkemedel under utprovning (127 mot tidigare 141), färre nya kemiska substanser (88 mot tidigare 101), men ungefär lika många återvunna läkemedel (39 mot tidigare 40).
Å andra sidan börjar nu några av de många försöken ge frukt, då två nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom, aducanumab och lecanemab, har godkänts av de amerikanska läkemedelsmyndigheterna FDA under de senaste åren – och ett tredje läkemedel, donanemab, ska för närvarande bedömas.
Alla tre läkemedel tillhör en ny kategori av sjukdomsmodifierande läkemedel mot Alzheimers. European Medicines Agency (EMA) beslutar för närvarande om lecanemab och donanemab kan godkännas för behandling i Europa.