Skip to main content

- först med nyheter om medicin

Mozarteffekten förebygger epileptisk aktivitet

EAN: Musik av Mozart har vid upprepade tillfällen visat sig ha en dämpande effekt på epileptisk aktivitet. I en ny studie, som bekräftar effekten, konkluderar tjeckiska forskare att det är musikens akustiska egenskaper som dämpar aktiviteten.

Elektrisk urladdning (ED) är associerat med epileptiska anfall. Att spela Mozarts sonat för två pianon (K448) reducerade ED med 32 procent. Detta enligt en ny studie utförd vid St. Anne Hospital vid CEITEC, Masaryk University, Brno i Tjeckien. Forskarna menar att det är musikens akustiska egenskaper som påverkar hjärnans aktivitet. Alltså kan annan musik med samma egenskaper sannolikt också framkalla den dämpande effekten, sa professor Ivan Rektor på en presskonferens i samband med EAN Virtual 2021.

I studien hade forskarna mätt hjärnaktiviteten vid musiklyssning med hjälp av elektroder som implanterades i hjärnan på epilepsipatienterna innan kirurgi.

Haydn håller inte

Forskarna kom fram till slutsatsen om de akustiska egenskaperna genom att jämföra effekten av Mozart med effekten av Haydns Symfoni nr 94. Detta musikstycke har en helt annan dynamik, rytm och tonalitet, och i motsättning till Mozarts sonat framkallade Haydn en ökad elektrisk aktivitet i hjärnan.

- Till vår förvåning var det en signifikant skillnad i effekten av att lyssna på Mozarts K448 och Haydns nr 94. Mozart minskade ED med 32 procent, medan Haydn ökade aktiviteten med 45 procent, säger professor Rektor.

Inte bara känslor

Det har tidigare antagits att musikens effekt beror på en emotionell respons i form av dopaminfrisättning, men denna mekanism har inte kunnat dokumenteras. I denna nya studie fann forskarna att den största minskningen av ED inträffade i den del av hjärnan som är involverad i översättning av akustiska signaler, och inte i det mesiotemporala området, som spelar en viktig roll i den emotionella responsen på musik.

- Effekten av att lyssna på musik kan inte förklaras av belöning i form av dopaminfrisättning. Våra patienter var inte musikkännare, och de föredrog inte det ena musikstycket framför det andra. Därför fanns det ingen anledning att tro att K448 gav mer njutning än nr. 94, säger Ivan Rector.

Han tror att resultatet kan bana väg för utvecklingen av individualiserad musikterapi som förebygger  epileptisk aktivitet och att studien bör stimulera till fortsatt forskning inom området.

- Baserat på vår forskning föreslår vi att man undersöker användningen av musikstycken med väldefinierade akustiska egenskaper som en icke-invasiv metod för att minska epileptisk aktivitet, säger Ivan Rector.