Skip to main content

- först med nyheter om medicin

Forskare har funnit ny behandlingsmetod för Alzheimers sjukdom

Cellernas eget rengöringssystem (mitofagi) utgör grunden för en ny typ av farmakologisk behandling mot Alzheimers sjukdom som ser ut att vara utan biverkningar.

Behandlingen har utvecklats med hjälp av artificiell intelligens (AI) av en grupp norska forskare och består av läkemedlen rhapontigenin och kaempferol, vilka stimulerar utrensningen av döda celler i hjärnan.Behandlingen verkar ha en god effekt och inga biverkningar har rapporterats.

- Vi anser att vi måste kunna minska eller stoppa utvecklingen av sjukdomen hos patienten. Det kan vi göra genom att öka cellens förmåga att rengöra sig själv (...) Vi kan jämföra det med att anställa extra personal för att utföra ett städjobb som har väntat för länge, säger Evandro F. Fang, docent vid Oslos Universitet.

Studien, som utfördes på möss och spolmask, har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature. Forskargruppen, som leds av Evandro F. Fang, har tidigare beskrivit hur det är möjligt att stimulera cellens eget rengöringssystem.

Artificiell intelligens förkortar processen med år

Cellernas reningsprocess blir svagare med åldern, något som spelar en central roll vid Alzheimers sjukdom. De döda cellerna orsakar en ansamling av skadade mitokondrier som bland annat stör mitofagin.

Med hjälp av AI testade forskargruppen olika läkemedelskandidater och fann att rhapontigenin och kaempferol hade störst potential att stimulera mitofagin. 

Forskarna studerade därefter läkemedlens effekt på möss och spolmask, där de fann att behandlingen begränsade minnesförlusten utan mätbara biverkningar.

Behandlingen kan stärka andra organ i kroppen

Det finns också en förhoppning att den nya behandlingsmetoden kan ha positiva effekter även på andra organ än hjärnan. 

- Vi kan stärka andra organ genom att uppnå en mer effektiv rening av skadade energikällor i cellerna. Hjärtat och musklerna kan bli starkare, vilket också är viktigt för att minska de utmaningar som patienterna möter på grund av sjukdomen, säger Evandro F. Fang. 

Fang och hans kollegor har ansökt om patent på rhapontigenin för behandling av Alzheimers sjukdom och kommer också att fortsätta använda artificiell intelligens för att anpassa den nya behandlingen.

 

Dessutom arbetar de med att mer i detalj beskriva hur rhapontigenin och kaempferol kan hjälpa till att bevara minnet och bromsa utvecklingen av Alzheimers.