Skip to main content

- först med nyheter om medicin

- Undersökningen bekräftar vår kliniska erfarenhet, där vi ofta ser goda resultat vid behandling med triptaner. Vi vet dock att det tyvärr bara är en liten del av patienterna med migrän som använder triptaner. Det beror i hög grad på bristande kunskap och att patienterna helt enkelt inte testar de olika typer vi har tillgängliga. Det leder till mycket onödig lidande och förlorad livskvalitet, säger Messoud Ashina.

Världens största migränstudie slår fast: Ett läkemedel är långt det bästa mot anfall

En ny studie har jämfört effekt och biverkningar av 17 läkemedel mot migränanfall. Och studien visar att de så kallade triptanerna är långt de bästa mot akuta migränanfall.

Analysen, som omfattar både smärtlindrande receptfria läkemedel och läkemedel som är utvecklade specifikt mot migränanfall, är den hittills största av sitt slag. Forskargruppen analyserade data från 137 randomiserade kontrollerade försök med totalt 89 445 deltagare. Helt konkret jämförde forskarna hur bra den enskilda behandlingen lindrade smärta inom respektive 2 och 24 timmar. Det tittades även på biverkningar som illamående, yrsel och trötthet.

Det är publicerat i tidskriften British Medical Journal.

Studien genomfördes av en internationell forskargrupp ledd av forskare från Dansk Hovedpinecenter vid Rigshospitalet och Oxford University, Storbritannien.

De mest effektiva läkemedlen

Triptaner är en gemensam benämning för en rad receptbelagda läkemedel som används mot migränanfall. De har använts sedan början av 1990-talet och verkar uteslutande som akut behandling av ett migränanfall. Det finns alltså inga triptaner som förebyggande behandling för migrän. Tills skillnad från andra smärtlindrande medel verkar triptaner också endast på migrän – inget tyder på att de fungerar på spänningshuvudvärk. Triptaner verkar genom att stimulera serotonin 5-HT1B/1D-receptorerna, vilket leder till sammandragning av blodkärl i hjärnan och hämning av smärtsignaler.

Studien framhäver fyra olika triptaner som de mest effektiva för både att lindra och helt ta bort huvudvärken. De fyra triptanerna är eletriptan, rizatriptan, sumatriptan och zolmitriptan. I direkta jämförelser mellan olika läkemedel var eletriptan det mest effektiva för att ta bort smärta inom två timmar. Därefter kom rizatriptan, sumatriptan och zolmitriptan, som också visade god effekt, men inte helt på samma nivå som eletriptan.

- Studiens resultat understryker att triptaner, sammanfattningsvis, är den läkemedelsgrupp som är mest effektiv för behandling av migränanfall, säger läkare och doktorand William Karlsson från Dansk Hovedpinecenter, som är huvudförfattare till den vetenskapliga artikeln.

Mer måste göras

Intressant nog visade studien att de "gamla" triptanerna, som verkar genom att aktivera serotonin 5-HT1B/1D-receptorer – var mer effektiva än de nya läkemedlen som lasmiditan, en serotonin 5-HT1F-receptoragonist, och gepanterna rimegepant och ubrogepant, som verkar genom att blockera CGRP-receptorer (calcitonin-genrelaterad peptid).

Ledaren för Nationellt Kunskapscenter för Huvudvärk, professor Messoud Ashina, är överläkare vid Dansk Hovedpinecenter och seniorförfattare till studien. Enligt honom understryker resultaten att mer måste göras för att informera om och främja användningen av triptaner. Detta gäller även globalt, där riktlinjerna från världshälsoorganisationen WHO bör uppdateras:

- Undersökningen bekräftar vår kliniska erfarenhet, där vi ofta ser goda resultat vid behandling med triptaner. Vi vet dock att det tyvärr bara är en liten del av patienterna med migrän som använder triptaner. Det beror i hög grad på bristande kunskap och att patienterna helt enkelt inte testar de olika typer vi har tillgängliga. Det leder till mycket onödig lidande och förlorad livskvalitet, säger Messoud Ashina.

- Resultaten pekar på att riktlinjerna för anfallsbehandling av migrän bör revideras. Det arbetar man på, säger William Karlsson.

De 17 läkemedlen i analysen:

Triptaner (almotriptan, eletriptan, frovatriptan, naratriptan, rizatriptan, sumatriptan och zolmitriptan)

Gepanter (rimegepant och ubrogepant)

Lasmiditan

NSAID:er (acetylsalicylsyra, celecoxib, diklofenakkalium, ibuprofen, naproxen och phenazon)

Paracetamol